top of page

Het team

Het team: Tekst
IMG_0632.JPG

Tine (°1990)

Ik ben 30 jaar en samen met mijn oudere broer en zus opgegroeid op boerderij van mijn ouders (én grootouders) "De Steenhoeve" te Essen-Hoek. 

Mijn ervaring met dieren gaat dus al ver terug in de tijd. Blader ik door de fotoboeken uit mijn kindertijd, sta ik gegarandeerd met één van de vele dieren samen op een foto. Als kind hield ik er ook de zotste activiteiten, hobby's en passies op na. Zo deed ik een "onderzoek" naar de krachten van een mier, spaarde ik lieveheersbeestjes, maakte ik een kweekkast voor wandelende takken of vroeg ik voor mijn plechtige communie geen fiets, maar jawel......een schaapje om toe te voegen aan mijn kudde. 

Naast de liefde voor dieren, werd het zorg dragen voor anderen, met name kinderen en jongeren, ook een enorme passie. Op mijn 18 jaar vond ik het dus best lastig om een studiekeuze te vinden die 100% Tine was. Bijgevolg ging ik voor twee studies, enerzijds de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige aan de KdG Hogeschool en anderzijds een bachelor in de diergeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen. 

Ik belandde in het werkveld bij PC Bethanië op de crisisafdeling voor volwassenen met psychische problemen.
Na een jaar ruilde ik de volwassenen in voor adolescenten, daar waar mijn kracht binnen de hulpverlening gelegen is.
Ik ging aan de slag binnen de Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen op een residentiële behandelafdeling voor adolescenten met internaliserende stoornissen. Hier leerde ik - door extra opleidingen en door werkervaring - om de jongeren in kwestie te stimuleren zichzelf te herontdekken binnen een positief, ik-versterkend, communicatief, preventie-inzettend en krachtig klimaat. 

Ondanks deze enorm verrijkende werkervaringen, bleef ik toch op mijn honger zitten wat mijn passie voor dieren betrof. Ik droomde ervan om beide zaken te kunnen combineren in het werkveld. In 2020 hakte ik de knoop door en besloot ik het UKJA in te ruilen voor een functie binnen het CLB, om zo ten volle mijn droom te kunnen realiseren. 

De kernwaarden die mij als hulpverlener typeren zijn een warme basishouding, een positieve ingesteldheid, open communicatie en het vermogen om te kijken naar de krachten die schuilgaan achter het gedrag. 

Opleidingen/vormingen/workshops: 

 • Professionele Bachelor Verpleegkunde - Psychiatrie; KdG Hogeschool

 • Academische Bachelor in de Diergeneeskunde; Universiteit Antwerpen

 • Boerderijdieren in de zorg- en welzijnssector; Vives Hogeschool

 • Sociale vaardigheidstraining en zelfvertrouwen stimuleren bij kinderen en jongeren; MC De Leidraad

 • Relaxatietechnieken en stressmanagement bij kinderen en jongeren; MC De Leidraad

 • Mentor Klinisch Onderwijs; AP Hogeschool en KdG Hogeschool

 • Privé-opleiding alpacatherapie

 • Vrijwilligerswerk bij hippotherapeutisch centrum

 • Brain Blocks Coach

 • Suïcidepreventie; CGG Andante

 • Omgaan met automutilatie, ZNA UKJA

 • Nieuwe Autoriteit & Geweldloos Verzet; Wingerdbloei

 • Vollehoofden; ZNA UKJA

 • Triple P; ZNA UKJA 

 • EHBO kinderen en volwassenen, ZNA UKJA

 • Introductie tot oplossingsgericht therapeutisch begeleiden, VCLB Netwerk

 • SENSOA Vlaggensysteem, seksueel grensoverschrijdend gedrag, VCLB Netwerk

Het team: Over
IMG_2631.JPG

Lewis (°2019)

Lewis is geboren op de alpacaboerderij van Nancy en Patrick te Beervelde. Hij is er opgegroeid in een grote kudde alpaca's, waar hij zich als een vis in het water voelde. Zijn verzorgers brachten hem groot volgens de technieken van 'The Camelid Dynamics' van Marty McGee Bennett. 

Sinds juni 2021 loopt Lewis, samen met Billy, rond op onze boerderij. In een eerste fase heeft Lewis enorm veel stress ervaren van al deze veranderingen. Met de nodige tijd, rust en geduld ontpopt hij zich tot een fantastisch zorgzame, lieve en gevoelige alpaca. 

Lewis houdt van gezelschap, maar niet van aanrakingen. Je moet dus zijn hart zien te veroveren op een andere manier. Hij voelt zich als oudste van de kudde verantwoordelijk voor de veiligheid wat maakt dat hij soms last kan hebben van een vol hoofd. Als het je lukt om zijn vertrouwen te winnen en de spanning in zijn lichaam te laten zakken, krijg je er een magische ervaring voor in ruil! Dit maakt Lewis een erg waardevol therapiedier. 

Het team: Over
IMG_2410 (2).JPG

Billy (°2020)

Billy is, net zoals Lewis, geboren en opgegroeid op de alpacaboerderij van Nancy en Patrick te Beervelde. Ook hij werd volgens de technieken van 'The Camelid Dynamics' van Marty McGee Bennett grootgebracht. 

Sinds juni 2021 is Billy samen met Lewis naar onze boerderij verhuisd. Billy was na enkele dagen in zijn nieuwe omgeving, al helemaal op zijn gemak. Hij kan enorm genieten van het gezelschap van de andere boerderijdieren, zoals de geitjes, Maya de pony of Zira de labrador. Hij is nieuwsgierig naar al wat beweegt en gaat dan liefst ook op ontdekking. Soms tot grote ergernis van Lewis, die hem dan af en toe wel eens moet komen 'redden' als Billy zich weer in de nesten heeft gewerkt. 

Billy is een enorm toegankelijke alpaca en zal dus altijd als eerste komen kennismaken. Soms is hij een beetje jaloers als niet alle aandacht naar hem gaat. Billy houdt wel van aanrakingen en massages, maar enkel wanneer hij er zin in heeft. Hij kan en zal zijn grens goed aangeven, maar vindt het niet altijd gemakkelijk om naar de grens van een ander te luisteren. 

Het team: Over
Image (23).jpeg

Nestor (°2020)

Nestor is de laatste nieuwe aanwinst van Expeditie Alpaca. Hij groeide op de alpacaboerderij van John te Kaulille op. Hier komen jaarlijks meer dan 30.000 bezoekers kennismaken met alpaca's, wat maakt dat Nestor niet snel zal opkijken van een bezoekje meer of minder. 

Sinds december 2021 vergezeld Nestor de andere twee jongens. Hoewel het contact tussen Lewis en Nestor de eerste dagen enorm stroef verliep, is daar nu niets meer van te merken.
Nestor en Billy zijn van dezelfde leeftijd en weten elkaar te vinden als ze beiden door het dolle heen zijn. 

Nestor is een hele lieve en gemakkelijke alpaca. Hij voelt zich als een vis in het water op onze boerderij en dat laat hij ook duidelijk merken. Hij heeft altijd zin om op avontuur te gaan, is nieuwsgierig naar andere dieren en mensen toe, houdt van aanrakingen onder zijn kin en is bovenal superzacht! 

Het team: Over
IMG_1799.JPG

Zira (°2012)

Met ruim 11 jaar op de teller, is Zira de oudste van de bende. Zij is geboren op een boerderij in Nederland en op 8 weken naar onze boerderij verhuisd. Het eerste jaar met Zira verliep met veel ups maar ook wel met een aantal downs. Zira was een felle puber wat zich vertaalde in 'vernielingswerk', talloze kussens, schoenen, matten, en zelfs deuren hebben die fase niet overleefd. Maar toen de puberteit gepasseerd was, hebben we beiden het licht gezien en elkaar gevonden. Ondanks verbale taal ontbreekt is onze communicatie toch klaar en duidelijk op elkaar afgestemd waardoor we elkaar begrijpen en respecteren. Dit maakt van Zira een zeer geliefd dier bij al wie haar ontmoet. 


Zira kenmerkt zich door haar eindeloze portie geduld, zachtaardig karakter, zeer toegewijde houding en gevoelig kantje. Ze cijfert zichzelf soms weg in functie van de ander. 
Zira zal niet actief deel uitmaken van Expeditie Alpaca, maar zal wel steeds op de achtergrond aanwezig zijn. Bij ontspanningsactiviteiten kan ze wel haar steentje bijdragen. 

Het team: Over

Maya & co

Naast de alpaca's en Zira, lopen er op de boerderij uiteraard ook nog andere dieren rond. Zij maken niet actief deel uit van Expeditie Alpaca, maar kunnen sporadisch en afhankelijk van het aanbod wel eens deelnemen. 

Zo heb je Maya de Shetlander. Zij is 5 jaar oud en verzot op jonge kinderen. Ze is zeer stabiel en zachtaardig van karakter en er schuilt weinig koppigheid in haar, wat opmerkelijk is voor dit ras. Ze houdt van lekker grazen in de grote weide, maar komt met veel plezier terug naar haar vaste uitvalsbasis naast de geitjes en de alpaca's. 

Ook de geitjes en schapen komen al eens een kijkje nemen wanneer we in de weide zitten bij de alpaca's. Ze zijn erg nieuwsgierig, speels en actief. De geitjes zijn echte acrobaten en houden van het klimtoestel in de weide. Als het regent daarentegen, dan vind je ze steevast terug in hun stalletje en doen ze niets liever dan lekker luieren. 

Tot slot tref je natuurlijk ook koeien aan op boerderij 'De Steenhoeve'. Zij zijn de grote trots van Boer Luc.

maya.jpeg
IMG_2371.jpg
IMG_2869.JPG
IMG_2851.JPG
Het team: Over
thailand.jpeg

Charlie Mackesy

"Soms denk ik dat jij meer in mij gelooft dan ikzelf" zei de jongen.

~

"Dat haal je nog wel in", zei het paard. 

Het team: Citaat
bottom of page